>SIVUKARTTA >ETUSIVU
Motopassi-ajokoulutus     |     Motopassi-kortti     |     Tilastotietoa     |     Linkit     |     Ajankohtaista ja lehdistötiedotteet

Motopassi-ajokoulutus

> Ajokoulutuksen sisältö
> Moottoripyöräilyn riskit

 

Moottoripyöräilyn suurimmat riskit

p class="maintextbig">Juha Vaskunlahti on liikenneopettaja ja moottoripyöräkouluttaja. Hänen mukaansa moottoripyöräilyyn liittyy sekä sisäisiä että ulkoisia riskitekijöitä, jotka molemmat tulisi tuntea.

Itsensä hallinta elintärkeää

Kokeneen kouluttajan mielestä suurin riski on moottoripyöräilijän korvien välissä. Harhakuvitelmat omista taidoista aiheuttavat usein vaaratilanteita.

”Motoristi kuvittelee helposti hallitsevansa yllättävät tilanteet, koska osaa ajaa autoa. Autolla jarrutetaan tehokkaasti ja ohjataan vaaran ohi, moottoripyörällä sama ei onnistukaan. Moottoripyörän hallinta vaatii erityisosaamista”, Juha Vaskunlahti sanoo.

Varsinkin nuoret, kokemattomat kuljettajat ärsyyntyvät turhaan muiden tielläliikkujien ”virheistä”. Autoilijat ovat erityisiä syntipukkeja, vaikka motoristin tulisi tarkkailla myös omaa käyttäytymistään.

”Autot tuntuvat aina kääntyvän juuri kokemattomien motoristien eteen. Totuus on, että kokeneempi motoristi ennakoi paremmin autoilijan liikkeet eikä tule yllätetyksi”, Vaskunlahti arvioi.

Pyörän käyttäytyminen tunnettava

Moottoripyöräilijän ajotaito punnitaan yllättävissä tilanteissa. Kokemus auttaa, mutta lisäksi tarvitaan pyörän käyttäytymisen tuntemusta.

”Tehokas jarrutus ja nopea suunnan muutos vaativat eniten harjoittelua. Samoin pyörän käsittely hitaassa ajossa, jossa raskas pyörä kaatuu helposti harjaantumattoman käsissä. Seurauksena on kallis lasku”, Juha Vaskunlahti varoittaa.

Hänen mukaansa motoristit ovat erityisen innokkaita harjoittelemaan jarrutustekniikkaa ja väistämistä. Lisäksi oikeat ajovarusteet kiinnostavat. Ne lisäävät turvallisuutta, vaikka turvallisuus joskus laiminlyödään ajomukavuuden nimissä.

”Ajovarusteista ei saa tinkiä missään olosuhteissa. Ei helteellä eikä lyhyillä pyrähdyksillä, liikenteessä vaaratilanne saattaa syntyä milloin tahansa”.

MOTOPASSI-ajokoulutus sopii kaikille

Harhakuvitelmat omista taidoista ovat sisäinen riskitekijä. Ulkoisia riskejä edustavat muut tiellä liikkujat. MOTOPASSI-ajokoulutus tähtää molempien riskilajien eliminointiin.

”Vapauden kaipuu vetää useimpia harrastajia moottoripyöräilyn pariin. Vapaus tulkitaan kuitenkin väärin, jos se tarkoittaa yhtä kuin villi ajotyyli. MOTOPASSI-ajokoulutuksessa motoristi oppii tuntemaan itsensä ihmisenä ja ymmärtää paremmin reagointitapaansa”, Juha Vaskunlahti kuvaa koulutuksen tavoitteita.

Riskien ennakointi pelastaa monilta vaaroilta. Useimmat motoristit ovat myös autoilijoita ja Juha Vaskunlahti kehottaakin motoristia asettumaan molempien rooleihin. Sitä kautta toisen osapuolen liikkeiden arviointi helpottuu.

Lisätietoja:

Juha Vaskunlahti
Liikenneopettaja
Puh. 0400-121 039 
Copyright:  Suomen Autokoululiitto      Design: Up-to-Point      Toteutus: Crew Media Finland Oy